Kiireinen koronakevät

Jos tätä kevättä pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se olisi työntäyteinen. Toki ajanjaksoa voisi kuvata myös sanoilla epävarma, eristäytynyt, merkityksellinen, mielenkiintoinen, ajatuksia herättävä ja niin edelleen. Itse olen siinä onnekkaassa asemassa, että osa-aikaisena palkkatyöläisenä ja osa-aikaisena yrittäjänä epävarma taloustilanne ei ole iskenyt minuun yhtä voimakkaasti kuin moneen muuhun yksinyrittäjään. Minulla on ollut mahdollisuus jatkaa molempia töitäni ja toisaalta myös kouluttautua ja päivittää osaamistani koronan jälkeistä aikaa silmällä pitäen. Tulotaso ei ole noussut, mutta työmäärä on lisääntynyt huomattavasti työskentelyn ja opiskelun siirtyessä verkkoon.

Toivon joidenkin asioiden tästä ajasta jatkuvan koronan jälkeisessä ajassa. Osittainenkin etätyö vähentää liikennemääriä, ilmansaasteiden pitoisuuksia ja matkoihin kuluvaa aikaa. Minun kohdallani se myös tehostaa työntekoa, vähentää keskeytyksiä ja sitä kautta auttaa keskittymään. Toisaalta vielä harjoittelen työn tauottamista ja taukoliikuntaa, sillä keskittyminen ruokkii innostusta ja innostus uppoutumista työhön kyynärpäitä myöten, jolloin tauot ja ruokailut helposti unohtuvat. Etätyön vastapainoksi olen tarvinnut runsaasti ulkoilua aivojen ja kehon palautumisen edistämiseksi. Ulkoilu ja lisääntynyt liikkuminen ovatkin etätyön ohella asioita, jotka mieluusti saisivat jatkua tulevaisuudessakin.

Eristäytyminen ja rajoitukset ovat myös saaneet ajatukset ja toimet kääntymään omaan hyvinvointiin, perheeseen ja kotiin, joka on mielestäni hyvä kehityssuunta. On hedelmällistä palata aika ajoin elämän perusasioiden äärelle ja tarkistaa mikä on itselle oikea suunta ja tärkeää. Myös tässä ajassa vahvistuneet yhteisöllisyys ja kekseliäisyys ovat ehdottomasti ilmiöitä, joiden toivoisin tulevaisuudessakin pysyvän pinnalla. Toisaalta yksinäisyys, epävarmuus ja taloudellinen ahdinko saisivat mieluusti jäädä tänne koronakevääseen. Sen verran realisti olen kuitenkin, etten usko niiden kovin nopeasti maailmasta häviävän, päinvastoin.

Itselleni merkityksellisiä asioita tänä keväänä ovat olleet läheiset ihmiset, työ, terveys, rentoutuminen ja haaveet. Haaveita on tänäkin keväänä toteutunut kaksi: yksi ammatillinen ja yksi henkilökohtainen. Sain vihdoin suoritettua haaveilemani ISO9001 – laatujärjestelmän pääarvioijan pätevyyden, josta olen ylpeä. Haaveen toteuttamisen esteenä ei ole ollut viitseliäisyys, vaan raha, sillä koulutus on kallis. Onneksi rahat saatiin järjestymään ja nyt tuoreen pääarvioijan kädet (lue: aivot) syyhyävät päästä auditoimaan. Toinen haave liittyy punaiseen tupaan ja perunamaahan. Tupa on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja nyt pihalla on myös perunamaa, joka ei vaatinut rahaa, vaan viitseliäisyyttä sekä itseltä että mieheltä. Jos siis rajoitusten lieventyessä töitä ja tuloja ei tule pääarvioijan pätevyydellä, niin perunoita ainakin riittää!

Lopuksi muutama hyväksi havaittu vinkki työntäyteisten ja epävarmojen aikojen selättämiseen: 1) Lepää riittävästi. 2) Liiku ja ulkoile. 3) Syö säännöllisesti. 4) Pidä taukoja. 5) Rauhoitu luonnossa. 6) Vaali ihmissuhteita. 7) Hengitä syvään ja rauhallisesti. 8) Tee asioita, jotka tuottavat sinulle iloa. 9) Kosketa, halaa, helli. 10) Ole läsnä. Jos muuhun ei riitä voimia, kannattaa panostaa ykköseen. Se on kaiken muun edellytys ja kun sitä toistaa riittävän kauan, alkaa voimia löytyä muuhunkin.

Aurinkoisin kevätterveisin Maria

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: