Positiivinen psykologia ja luonteenvahvuudet

Positiivinen psykologia psykologian osa-alue, joka ei perinteisen psykologian tavoin keskity diagnooseihin ja vaikeuksiin, vaan ihmisen hyvinvointiin, erityisesti vahvuuksiin ja voimavaroihin. Positiivinen psykologia tutkii siis hyvinvointia, onnellisuutta, luonteenvahvuuksia ja psykologisia voimavaroja. Sen ydinajatus on, että voimme omalla toiminnallamme vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti vastoinkäymisten ja vaikeuksien jälkeen selviydymme eteenpäin.

Kun ihminen toimii alueella, jossa luonteenvahvuudet, kyvyt, taidot ja osaaminen, kiinnostukset, resurssit ja arvot kohtaavat, toimii hän voimavyöhykkeellään. Voimavyöhykkeellään ihminen innostuu, onnistuu ja voi hyvin eli kukoistaa työssään ja elämässään. Monet ihmiset työskentelevät omien taitojen ja osaamisen alueilla, mutta työ ei ole yhteydessä heidän luonteenvahvuuksiinsa. Tätä ilmiötä kuvataan menestykseksi ilman täyttymyksen tunnetta, johon sisältyy riski uupua. (Mayerson 2015)

Luonteenvahvuuksien taustalla on laaja tieteellinen tutkimustyö, jonka tuloksena on määritelty 6 universaalia hyvettä, jotka ilmentävät 24 luonteenvahvuutta. Jokaisella meistä on olemassa kaikki 24 luonteenvahvuutta, jotka heijastavat identiteettiämme ja arvomaailmaamme. Ne ilmenevät ajatuksissamme, tunteissamme ja toiminnassamme ja ovat itseisarvoisesti kaikki hyviä ja moraalisesti arvokkaita. Hyveet ja luonteenvahvuudet ovat

1. Viisaus: luovuus, uteliaisuus, arviointikyky, oppimisen ilo, näkökulmanottokyky

2. Luonteenlujuus (rohkeus): rohkeus, sinnikkyys, rehellisyys, innostus

3. Inhimillisyys: rakkaus, ystävällisyys, sosiaalinen älykkyys

4. Oikeudenmukaisuus: yhteistyö, reiluus, johtajuus

5. Kohtuullisuus: anteeksianto, vaatimattomuus, harkitsevaisuus, itsesäätely

6. Transsendenssi (ylittämiskyky): kauneuden ja erinomaisuuden arvostaminen, kiitollisuus, toiveikkuus, huumori, henkisyys. (Peterson & Seligman 2004)

Luonteenvahvuuksista ydinvahvuudet ovat niitä, joita käytämme luontaisesti eniten ja VIA – testissä ne listautuvat raportin alkuun. Kasvuvahvuudet taas ovat niitä vahvuuksia, jotka VIA – testissä jäävät raportin häntäpäähän ja tukivahvuuksia puolestaan tarvitsemme hyödyntääksemme ydinvahvuuksiamme.

Omiin vahvuuksiin kannattaa tutustua, sillä tutkimusten mukaan ydinvahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen

 • lisää terveyttä ja hyvinvointia
 • lisää onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämään
 • vahvistaa itseluottamusta ja antaa hallinnan tunnetta
 • virittää myönteisiä tunteita, antaa elämäniloa ja parantaa ihmissuhteita (merkityksen kokemus)
 • auttaa saavuttamaan tavoitteita ja kestämään paremmin vastoinkäymisiä sekä arkisia haasteita (minäpystyvyys ja resilienssi lisääntyvät)
 • auttaa oppimaan
 • lisää myönteisiä odotuksia
 • tukee psykologisia perustarpeitamme, kuten autonomian, kyvykkyyden ja yhteisöllisyyden kokemuksia. (Hone et al. 2015, Wood et al., 2011)

Vahvuuksien käyttö hyödyttää myös opiskelussa ja työelämässä, sillä se mm.

 • lisää innostusta, työn imua ja onnistumisen kokemuksia
 • tukee sisäistä motivaatiota työssä ja opiskelussa
 • lisää sitoutumista ja motivaatiota opiskeluun
 • parantaa suoriutumista työssä ja opiskelussa
 • vähentää stressiä ja sairaspoissaoloja
 • parantaa organisaation laatua ja tuloksellisuutta sekä asiakastyytyväisyyttä. (Hone et al. 2015, Wood et al., 2011)

Aloitan Marian ohjaus ja valmennus Fb – sivuilla vinkkisarjan, jossa käyn läpi kaikki 24 luonteenvahvuutta. Jos haluat tutustua paremmin omiin luonteenvahvuuksiisi, käy tekemässä VIA – instituutin ilmainen luonteenvahvuustesti http://marianohjausjavalmennus.pro.viasurvey.org, tykkää sivusta https://www.facebook.com/Marianohjausvalmennus ja seuraa vinkkisarjaa Facebookissa.

Terveisin Maria

Lähteet

Mayerson, N. M. (2015). ”Characterizing” the Workplace: Using Character Strengths to Create Sustained Success. Kognition & Paedagogik, 96, 14 – 27.

Niemiec, R. M. (2018). Character strengths interventions. A field guide to practitioners. Göttingen: Hogrefe.

Niemiec, R. M., & McGrath, R. E. (2019). The Power of character strengths. Appreciate and ignite your positive personality. VIA Institute of Character.

Peterson, C. & Seligman, M. E. P. (2004) Character Strengths and Virtues. A Handbook and Classification. New York: Oxford University Press.

Wood, A. M., Linley, P. A., Maltby, J., Kashdan, T. B., & Hurling, R. (2011). Using personal and psychological strengths leads to increases in well-being over time: A longitudinal study and the development of the strengths use questionnaire. Personality and Individual Differences, 50, 15–19. https://doi.org/10.1016/j.paid.2010.08.004

http://www.viacharacter.org/

https://voimakeha.info/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: