Menikö koulutus hukkaan?

Kesäkuussa on tullut tehtyä henkistä inventaariota ja tilinpäätöstä viime talvesta. Työkuvioissa vahvana oli osa-aikainen vankilaopettajuus ja sen mukanaan tuoma Transit-hanketyö. Nousussa oli myös lokakuussa 2019 aloitettu sivutoiminen yrittäjyys, yrityksen perustaminen ja siihen liittyvät työt. Näiden ohella kävin vaivihkaa muutaman koulutuksen.

  1. Asiantuntijayrittäjän ammattitutkinto: Lokakuussa samaan aikaan yrityksen perustamisen kanssa aloitin myös yrittäjän ammattitutkinnon opiskelun Ammattiopisto Novidassa. Opiskelusta on ollut valtavasti hyötyä ja tukea. Sieltä on saanut sparrausta Starttivalmennuksen Sanna Olshinilta ja muilta huippukouluttajilta sekä vertaistukea ihanilta yrittäjäkollegoilta. Tapaamme kerran kuussa lauantaisin joko Helsingissä tai verkossa ja kertaakaan ei ole päivän jälkeen harmittanut, että on käyttänyt siihen aikaansa. Päinvastoin. Syyskuussa oleva ammattiosaamisen näyttö lähestyy ja lokakuussa saan toivottavasti todistuksen suoritetusta tutkinnosta.
  2. ISO9001 Lead Auditor / Pääarvioijan pätevyys: Keväällä osallistuin Laatukeskuksen Tehokas ISO9001 auditointi – koulutukseen ja jatkoin siitä laadunhallintajärjestelmän pääarvioija – kurssille ja tenttiin. Kouluttajana oli mahtavan kokemuksen omaava ja karismaattinen Elina Mäkinen Arter Oy:stä. Elina pisti meidät lujille sekä koulutuksessa että tentissä eli helpolla ei päästy, mutta kyllä kannatti. Tunsin olevani omalla alallani oman ydinosaamiseni äärellä. Tuntui hienolta!
  3. ISO14001 ympäristöjärjestelmästandardi ja ISO 45001 työterveys- ja turvallisuusstandardi: Alkukesästä päätin jatkaa ISOa matkaani standardien parissa ja kävin Laatukeskuksessa kertaamassa ympäristöjärjestelmästandardin ja ottamassa haltuun työterveys- ja turvallisuusstandardin. Uskon näistä olevan hyötyä myös laadunhallintajärjestelmän pääarvioijan hommissa, sillä monella yrityksellä on sertifioituna nämä kaikki ISO-standardien mukaiset järjestelmät tai sertifiointia suunnitellaan. Usein vaatimus tulee asiakkaalta ja vaikka laadunhallintajärjestelmää tai ympäristöjärjestelmää ei sertifioisikaan, voi yritys käyttää kyseisiä standardeja tukena järjestelmiä rakennettaessa.
  4. Työelämätaidot esiin 16 op: Erityisopettajan työhön liittyen osallistuin talven aikana Oulun ammatillisen opettajakorkeakoulun järjestämään koulutuskokonaisuuteen, jonka pääsisältöinä olivat Vahvuudet esiin!, Osaaminen esiiin! ja Innostu ja onnistu yhteistyössä! Koulutus oli kohtalaisen laaja ja sen ytimessä oli laaja vahvuusnäkemys, itsetuntemuksen ja osaamisidentiteetin vahvistaminen, osaamisidentitettiä tukevan ohjauksen kehittäminen, työelämän muutos ja tulevaisuustaidot. Koin saavani kokonaisuudesta käytännön työkaluja, ideoita omaan työhön ja teoreettista viitekehystä sekä verkostoituvani muiden aiheesta kiinnostuneiden kanssa. Kyllä kannatti nähdä vaivaa. Pääkouluttajina kokonaisuudessa toimivat Sanna Wenström ja Laura Halonen OAMK:sta.
  5. Voimakehä – lisenssivalmentaja ja mentori: Työelämätaidot esiin – kokonaisuuteen liittyi Sanna Wenströmin ja Laura Halosen kehittämän Voimakehä – ajattelun ja työkalun käyttöönotto sekä valmentajalisenssin suorittaminen. Olen kirjoittanut Voimakehästä ja osaamisidentiteetistä aiemmassa blogipostauksessani 1.4.2020. Työkalu sopii erinomaisesti uraohjaukseen, opinto-ohjaukseen, yksilövalmennukseen, ryhmävalmennukseen, työnohjaukseen jne. Sen avulla osaamista, vahvuuksia, kyvykkyyttä, resursseja, arvoja ja kiinnostuksen kohteita voi sanoittaa, ottaa puheeksi ja lähteä työstämään. Valmentajalisenssin suorittaminen ja siihen liittyvä kehittämistyö poikivat yllättäen kutsun Ouluun suunnittelemaan syksyllä Voimakehä – valmentaja- ja -mentorikoulutuksia. Ihan huippua! Kyllä kannatti tämäkin.

Mikä tuntuma itselle jäi? Kannattiko koulutus? Kyllä ehdottomasti. Talvi ja erityisesti kevät oli kiireinen ja työntäyteinen, mutta kaikissa koulutuksissa oli jotain kiinnostavaa, motivoivaa ja hyödyllistä. Osaaminen ja osaamisidentiteetti vahvistui, syntyi verkostoja ja uusia ideoita, joita toivon voivani hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti. Opiskeluintoakin jäi säästöön tulevaisuutta varten. Kunhan yrittäjän ammattitutkinto on takataskussa, kiinnostaisi vaikka kestävän kehityksen johtaminen, ylempi AMK. Toivottavasti perheeni ei lue tätä, sillä he varmasti toivoisivat minun keskittyvän välillä kotona olemiseen ja perheen kanssa puuhailuun 😉

Terkuin Maria

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: