VAHVUUSVINKKI 3: NÄKÖKULMANOTTOKYKY

On yksi kognitiivisista vahvuuksista, joita tarvitset tiedon hankkimiseen ja käyttämiseen. Kognitiiviset vahvuudet myös mahdollistavat muiden hyveiden toteuttamista.

Näkökulmanottokyky tarkoittaa taitoa hahmottaa kokonaisuuksia, tarkastella asioita eri näkökulmista ja pohtia vaihtoehtoja.

Näkökulmanottokyky on ydinvahvuutesi, jos sinun on helppoa nähdä kokonaisuuksia, vaihtaa perustellusti mielipidettäsi ja tehdä kompromisseja. Löydät tilanteisiin useita ratkaisuja ja ymmärrät, että jokainen ajattelee asioista hieman eri tavalla. Ymmärrät muita ja ihmiset saattavat kysyä sinulta neuvoa, koska osaat selittää asiat ymmärrettävästi monelta kantilta pohtien.

Jos sinulla on liikaa näkökulmanottokykyä, sinun voi olla vaikeaa muodostaa omia mielipiteitä.

Jos sinulla on liian vähän näkökulmanottokykyä, saatat pitää omaa mielipidettäsi ainoana oikeana.

Voit harjoitella näkökulmanottokykyä pohtimalla jotain ongelmaa ja etsimällä siihen mahdollisimman monta ratkaisua tai tutustumalla eri kulttuurista kotoisin olevaan henkilöön. Voit myös jutella ystävän kanssa ja keskittyä kuuntelemaan mahdollisimman tarkasti. Samalla voit pohtia miltä keskustelun kohteena oleva asia tuntuu ystävästäsi, sinusta ja/tai asiaan osallisena olevasta kolmannesta henkilöstä. Pyri siihen, että vain havainnoit eri näkökantoja.

Jos sinulla on liikaa näkökulmanottokykyä ja sinun on vaikeaa muodostaa omia mielipiteitä, voit harjoitella mielipiteen muodostamista ja ilmaisemista esimerkiksi listaamalla asioita, joista pidät ja et pidä. Keskustele listaamistasi asioista ystävän kanssa ja säilytä oma mielipiteesi, vaikka ystäväsi olisi eri mieltä.

POHDI

🌸Miksi näkökulmanottokyky on tärkeä vahvuus ja taito?

🌸Oletko joskus joutunut vaikeuksiin vähäisen tai liiallisen näkökulmanottokyvyn takia?

🌸Miten aiot kehittää näkökulmanottokykyäsi?

KUVA Irene Urpilainen IG: @irkkulirkku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: