VAHVUUSVINKKI 19: ITSESÄÄTELY

Kuuluu kohtuullisuuden hyveeseen ja lukeutuu vahvuuksiin, joiden avulla voit suojautua liioittelua, ylettömyyttä ja äärimmäisiä tunteita vastaan.

Itsesäätely on yksi ihmisen tärkeimmistä sopeutumismekanismeista. Arkikielessä siitä käytetään usein määritelmiä itsekuri, tahdonvoima tai toiminnanohjaus. Hyvät itsesäätelytaidot tuottavat hyvinvointia: ihminen tuntee oman toimintansa olevan tasapainossa ympäristön kanssa. Tutkimusten mukaan vahva itsesäätely on yhteydessä myönteisiin ihmissuhteisiin, parempaan itsetuntemukseen ja sopeutumiseen, turvalliseen kiinnittymiseen, parempiin oppimistuloksiin sekä elämässä menestymiseen.

Itsesäätely on ydinvahvuutesi, jos sinun on helppoa pitää kiinni vastuista ja suunnitelmista ja vastustaa kiusauksia. Sinulla on hyvä itsetuntemus, tunnistat ajatuksiasi, tunteitasi, halujasi ja tarpeitasi. Tämä auttaa sinua luomaan ihmissuhteita ja toimimaan tarkoituksenmukaisesti sosiaalisissa tilanteissa. Pystyt myös ohjaamaan ja ylläpitämään tavoitteellista toimintaa ja päätät itse mihin suuntaan elämääsi viet.

Jos sinulla on liikaa itsesäätelyä, saatat tarkkailla itseäsi liikaa ja olla armoton itseäsi kohtaan.

Jos sinulla on liian vähän itsesäätelyä, houkutukset voivat viedä sinut helposti mukanaan.

Voit harjoitella itsesäätelyä laittamalla kännykän pois ulottuvilta ja sopimalla itsesi kanssa milloin selailet sosiaalista mediaa tai säästämällä karamellit karkkipäivään. Itsesäätely on tietoista vastuun ottamista ja toiminnan/huomion ohjaamista, joten oman itsetuntemuksen lisääminen ja tietoisuus- ja läsnäolotaitojen (esim. mindfulness) harjoittelu auttavat lisäämään itsesäätelyä. Itsesäätelyä voit harjoitella myös laskemalla kymmeneen, kun joku asia ärsyttää, mielihalut alkavat viemään ajatteluasi tai tekisi mieli kommentoida kitkerästi.

POHDI

🌸Mihin sinä voisit hyödyntää itsesäätelyä?

🌸Oletko joskus joutunut vaikeuksiin vähäisen tai liiallisen itsesäätelyn takia?

🌸Miten aiot kehittää itsesäätelyäsi?

KUVA Irene Urpilainen IG: @irkkulirkku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: