VAHVUUSVINKKI 18: SOSIAALINEN ÄLYKKYYS

On yksi sosiaalisista vahvuuksista, joita tarvitset toisista huolehtimiseen ja ihmissuhteisiin.

Sosiaalinen älykkyys on paitsi vahvuus, myös taito, jota voi harjoitella. Se on taitoa lukea sosiaalisia tilanteita ja kykyä eläytyä toisen tunteisiin sekä luoda ja ylläpitää ihmissuhteita. Sosiaalinen älykkyys on eräänlaista joustavuutta toimia sosiaalisissa tilanteissa ja käyttää ihmisyyden perustaitoja, kuten ystävällisyyttä, myötätuntoa ja hyväksymistä. Hyvistä sosiaalisista taidoista on hyötyä koko elämän ajan sekä työssä että vapaalla ja niitä arvostetaan kaikkialla päiväkodista työelämään.

Sosiaalinen älykkyys on ydinvahvuutesi, jos kukoistat ja toimit sujuvasti sosiaalisissa tilanteissa. Tulet toimeen ja juttelet myös vieraiden ihmisten kanssa. Osaat kuunnella, olet empaattinen ja tunnistat muiden ihmisten tunnetiloja ja tarpeita. Sinulla on myös kykyä vaikuttaa ilmapiiriin sekä rauhoittavasti että innostavasti. Olet tilanteissa läsnä, muttet nosta itseäsi esille. Todennäköisesti olet sujuvasanainen, hyväkäytöksinen ja hyvä kuuntelemaan.

Jos sinulla on liikaa sosiaalista älykkyyttä, saatat keskittyä liikaa muiden ihmisten tarpeisiin ja jättää itsesi huomiotta.

Jos sinulla on liian vähän sosiaalista älykkyyttä, saatat olla jatkuvasti äänessä, etkä huomaa muiden tarpeita.

Voit harjoitella sosiaalista älykkyyttä kaikissa vuorovaikutustilanteissa virittäytymällä kuuntelemaan ja kuulemaan toista ihmistä ja pohtimalla miltä tuntuisi olla hänen asemassaan. Sosiaaliseen älykkyyteen kuuluu kyky tunnistaa omia ja muiden tunteita, joten oman itsetuntemuksen ja tunnetaitojen kehittäminen auttaa kehittämään myös sosiaalisia taitoja. Sosiaalisen älykkyyden ylikäyttö voi kuormittaa ja uuvuttaa, ja toisaalta alikäyttö voi johtaa ristiriitoihin ihmissuhteissa, joten on tärkeää tunnistaa itselleen sopiva sosiaalisen älykkyyden käyttöaste.

POHDI

🌸Mihin sinä tarvitset sosiaalista älykkyyttä?

🌸Oletko joskus joutunut vaikeuksiin vähäisen tai liiallisen sosiaalisen älykkyyden takia?

🌸Miten aiot kehittää sosiaalista älykkyyttäsi?

KUVA Irene Urpilainen IG: @irkkulirkku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: