VAHVUUSVINKKI 21: ARVIOINTIKYKY

On yksi kognitiivisista vahvuuksista, joita tarvitset tiedon hankkimiseen ja käyttämiseen. Kognitiiviset vahvuudet myös mahdollistavat muiden hyveiden toteuttamista.

Arviointikyky auttaa näkemään kokonaiskuvan, tekemään hyvä päätöksiä ja pysymään niissä sekä torjumaan valheellista ja virheellistä tietoa. Sen käyttö lisää joustavuutta ja toipumista muutoksissa ja haastavissa tilanteissa, sillä se auttaa näkemään vaihtoehtoja.

Arviointikyky on ydinvahvuutesi, jos teet päätöksiä huolella ja rauhassa eri vaihtoehtoja pohtien. Haluat tehdä päätökset itse ja tekemäsi päätökset pitävät, sillä ne perustuvat tosiasioihin. Pystyt arvioimaan kriittisesti myös omaa toimintaasi, sillä näet itsesi osana kokonaisuutta ja seisot sanojesi ja tekojesi takana. Olet varovainen sanoissasi, varsinkin jos et ole ehtinyt pohtia asiaa loppuun saakka. Haluat myös tutustua ihmisiin kunnolla ennen kuin teet päätelmiä siitä millaisia he ovat.

Jos sinulla on liikaa arviointikykyä, saatat varmistella ja punnita liikaa eri vaihtoehtoja, etkä pääse eteenpäin.

Jos sinulla on liian vähän arviointikykyä, saatat luottaa liikaa ensivaikutelmaan, joka ei aina pidä paikkaansa.

Voit harjoitella arviointikykyä ottamalla asioista huolella selvää ennen päätöksentekoa, pysähtymällä pohtimaan ja vertailemalla mm. hintoja, sisältöjä, etuja, haittoja, tehokkuutta, toimivuutta, laatua, ajankäyttöä, turvallisuutta… Järkevä ja kestävä päätöksenteko perustuu tosiasioihin, joten medialukutaidon (onko tämä tieto totta vai ei), itseluottamuksen (uskallan olla tätä mieltä ja tuoda sen julki) ja tunnetaitojen kehittäminen auttavat kehittämään myös arviointikykyä. Hyvät tunnetaidot auttavat ihmistä tasapainoilemaan tunteiden ja järjen välillä, jolloin tunteet eivät saa liikaa valtaa tärkeitä päätöksiä tehdessä.

POHDI

🌸Miksi arviointikyky on tärkeä vahvuus?

🌸Oletko joskus joutunut vaikeuksiin vähäisen tai liiallisen arviointikyvyn takia?

🌸Miten aiot kehittää arviointikykyäsi?

KUVA Irene Urpilainen IG: @irkkulirkku

Lue lisää arviointikyvystä Sanna Wenströmin ja Mari Granholmin artikkelista https://www.linkedin.com/pulse/luonteenvahvuudet-arviointikyky-sanna-wenstr%C3%B6m/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: