VAHVUUSVINKKI 8: HARKITSEVAISUUS

Kuuluu kohtuullisuuden hyveeseen ja lukeutuu vahvuuksiin, joiden avulla voit suojautua liioittelua, ylettömyyttä ja äärimmäisiä tunteita vastaan.

Harkitsevaisuus ei tarkoita samaa kuin ujous tai introverttius. Harkitsevaisuus on kykyä pysähtyä asioiden äärelle ja pohtia eri vaihtoehtoja etukäteen ennen päätöksen tekemistä. Se on taito, jota yritämme lapsillemme opettaa: ”Ajattele ennen kuin teet mitään!”

Harkitsevaisuus on ydinvahvuutesi, jos olet tarkka ja varovainen ja haluat suunnitella asiat etukäteen. Pysähdyt miettimään asioita, yksityiskohtia, riskejä ja mahdollisuuksia ja teet päätöksen vasta punnittuasi eri vaihtoehtoja. Vältät ryntäämästä mihinkään harkitsematta, jottet katuisi asiaa jälkeenpäin.

Jos sinulla on liikaa harkitsevaisuutta, et ehkä saa asioita valmiiksi, sillä jäät pohtimaan yksityiskohtia.

Jos sinulla on liian vähän harkitsevaisuutta, saatat tehdä asioita impulsiivisesti ja katua jälkeenpäin.

Voit harjoitella harkitsevaisuutta kysymällä neuvoa, pohtimalla asiaa, tekemällä suunnitelman ja noudattamalla sitä. Voit myös pohtia mitä sanot tai teet ennen kuin sanot sen ääneen tai toteutat tekosi. Tätä kannattaa harjoitella säännöllisesti. Jos ongelmana on, että suostut liian helposti kaikkeen, voit opetella ottamaan harkinta-aikaa vastaamalla: ”Kiitos ehdotuksesta. Pohdin asiaa ja palaan tähän huomenna/iltapäivällä/tunnin päästä.” Harkitsevaisuutta voi harjoitella myös pysähtymisen ja havainnoinnin avulla, käyttämällä esim. tietoisuus- tai mindfulness- harjoitteita. Tämä luo aikaa ja tilaa omille ajatuksille, joka on harkitsevaisuuden perusta.

Jos sinulla on liikaa harkitsevaisuutta, voit harjoitella tasapainottamaan sitä asettamalla itsellesi aikatauluja sen suhteen milloin asiat on päätettävä tai saatava valmiiksi, vaikket vielä olisikaan tietoinen kaikista asiaan vaikuttavista yksityiskohdista. Voit myös etukäteen määrittää mikä määrä vaihtoehtoja/mielipiteitä/tietoa on riittävä päätöksen tekemiseen, esim. kysyt mielipidettä läheisimmiltä työtovereiltasi, muttet toisen tiimin jäseniltä. Voit myös käyttää poissulkumenetelmää eli pohtia mitkä vaihtoehdot olisivat kaikkein huonoimmat ja rajata ne pois, jolloin vaihtoehtojen määrä vähenee ja päätöksenteko helpottuu.

POHDI

🌸 Missä asioissa sinä tarvitset tai olet tarvinnut harkitsevaisuutta?

🌸 Oletko joskus joutunut vaikeuksiin vähäisen tai liiallisen harkitsevaisuuden takia?

🌸Miten aiot kehittää harkitsevaisuuttasi?

KUVA Irene Urpilainen IG: @irkkulirkku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: