VAHVUUSVINKKI 13: ANTEEKSIANTO

Kuuluu kohtuullisuuden hyveeseen ja lukeutuu vahvuuksiin, joiden avulla voit suojautua liioittelua, ylettömyyttä ja äärimmäisiä tunteita vastaan.

Erehtyminen on inhimillistä ja sitä tapahtuu kaikille. Anteeksianto voi olla vaikeaa, mutta osoittaa todellista vahvuutta ja suojaa myös ihmistä itseään, sillä se on kykyä päästää irti katkeruudesta ja mennä eteenpäin. Anteeksianto ei tarkoita samaa kuin hyväksyminen. Jos joku on kohdellut sinua ikävästi, sinun ei tarvitse hyväksyä tekoa, vaikka antaisitkin tapahtuneen anteeksi ja hyväksyisit sen, ettei tapahtunutta enää voi muuttaa. Anteeksianto on lähellä rakkautta, myötätuntoa ja kiitollisuutta, sillä se on paitsi luonteenvahvuus, myös rakkaudellinen ja armollinen teko sekä itseä että toista ihmistä kohtaan ja lisää molempien osapuolten hyvinvointia. Jollet pysty päästämään irti menneisyydestä, se hallitsee nykyisyyttäsi ja vie voimaa hyviltä asioilta.

Anteeksianto on ydinvahvuutesi, jos suhtaudut lempeästi ja armollisesti sekä muihin ihmisiin että itseesi ja haluat antaa kaikille toisen mahdollisuuden. Ymmärrät, että kaikki tekevät virheitä, etkä halua kantaa kaunaa ja murehtia asioita enää jälkeenpäin. Annat ja pyydät helposti anteeksi ja teet yleensä itse aloitteen kohti sopua.

Jos sinulla on liikaa anteeksiantavaisuutta, saatat turhaan pyydellä anteeksi, etkä pidä puoliasi silloin kun se olisi tarpeen.

Jos sinulla on liian vähän anteeksiantavaisuutta, saatat olla pitkävihainen ja murehtia vanhoja asioita.

Voit harjoitella anteeksiantavaisuutta olemalla itsellesi tai läheisellesi lempeä ja armollinen mokailun jälkeen. Anteeksipyytäminen ja -antaminen on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty, mutta jo asian tiedostaminen voi auttaa ohjaamaan omaa toimintaa. Asiasta voi läheisen ihmisen kanssa myös keskustella: kertoa, että haluaisit antaa/pyytää anteeksi, mutta se on vielä vaikeaa. Voit myös tehdä listaa kehon ja mielen tuntemuksista, joita sinulla on ennen ja jälkeen anteeksipyytämisen tai -antamisen, jotta havaitset mitä sinussa tapahtuu tämän prosessin aikana. Anteeksipyytämistä ja -antamista voi harjoitella myös kirjoittamalla kirjeen henkilölle, jolle haluaisi antaa anteeksi tai jolta haluaisi pyytää anteeksi. Vaikka kirjettä ei koskaan lähettäisikään, sen avulla voi ajatuksissaan antaa anteeksi sekä itselle että toiselle. Kun opettelet antamaan itsellesi anteeksi, on sinun helpompi myös pyytää anteeksi, jos olet loukannut toista tai toiminut väärin.

POHDI

🌸Miksi anteeksianto on tärkeä vahvuus? Missä voisit hyödyntää sitä?

🌸Oletko joskus joutunut vaikeuksiin vähäisen tai liiallisen anteeksiantavuuden takia?

🌸Miten aiot kehittää anteeksiantavaisuuttasi?

LUE LISÄÄ AIHEESTA

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ont00906

https://mieli.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/my%C3%B6t%C3%A4tunto-ja-anteeksiantaminen/anna-ja-pyyd%C3%A4-anteeksi

KUVA Irene Urpilainen IG: @irkkulirkku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: