VAHVUUSVINKKI 14: YHTEISTYÖKYKY (RYHMÄTYÖTAIDOT)

Kuuluu oikeudenmukaisuuden hyveeseen ja lukeutuu vahvuuksiin, joita tarvitaan yhteisössä elämiseen.

Yhteistyökyky tai ryhmätyötaidot ovat meille elintärkeitä ihmiskunnan selviytymisen ja kehittymisen kannalta. Ihminen tarvitsee yhteyttä muihin ihmisiin ja voi hyvin kuuluessaan johonkin ryhmään, jossa voi kokea hyväksyntää. Ryhmätyötaitojen ydin onkin luottamus ja niiden kehittymiseen tarvitaan ympäristö, joka on psykologisesti turvallinen. Nykypäivän ryhmätyötaidot ovat yhdistelmä joustavuutta, ystävällisyyttä ja taitoa kuunnella eli ns. hyvän elämän taitoja.

Yhteistyökyky on ydinvahvuutesi, jos työskentelet tai puuhailet mielelläsi muiden kanssa. Osaat kannustaa, huolehdit myös toisten hyvinvoinnista ja tunnistat muissa vahvuuksia. Pystyt neuvottelemaan ja tekemään kompromisseja, sillä osaat katsoa asioita myös muiden näkökulmasta ja motivoidut yhteisistä onnistumisista. Arvostat muiden ominaisuuksia ja vastavuoroisuutta ja ymmärrät, että ryhmän toiminnan tulos on enemmän kuin osiensa summa.

Jos sinulla on liikaa yhteistyökykyä, sinun voi olla vaikeaa edetä työskentelyssä yksin.

Jos sinulla on liian vähän yhteistyökykyä, työskentelet todennäköisesti mieluiten yksin ja sinun voi olla vaikeaa työskennellä muiden kanssa.

Nykypäivänä ryhmätyötaitoja tarvitaan jokaisella työpaikalla, harrastuksissa ja kotona. Voit harjoitella niitä osallistumalla harrastukseen tai aloittamalla yhteisprojektin, jossa tarvitaan monenlaisia taitoja. Muut ihmiset ja heidän ominaisuutensa on helpompi hyväksyä, kun hyväksyy itsensä. Avain itsensä hyväksymiseen on hyvä itsetuntemus, joten sitä harjoittelemalla voit harjoitella myös ryhmätyötaitoja. Voit tehdä listan ominaisuuksista, joita yhteistyökykyisessä henkilössä arvostat ja pohtia löytyykö itsestäsi samoja ominaisuuksia. Voit myös pohtia millaisia rooleja sinulla on omassa elämässäsi ja miten käyttäytymisesi muuttuu eri roolien mukana. Näin opit ehkä ymmärtämään muidenkin ihmisten käyttäytymistä ja erilaisia rooleja sekä kotona että työyhteisössä. Ryhmätyötaitoja voi oppia myös harjoittelemalla kuuntelemista ja vahvuuksien tunnistamista. Kotona tai työyhteisössä voit kuunnella ryhmän jäseniä tarkalla korvalla ja katsoa vahvuuslasien läpi. Ties kuinka kiinnostavia tyyppejä löytyykään työpaikan kahvipöydästä tai kotisohvalta😊

POHDI

🌸Missä kaikessa ryhmätyötaitoja tarvitaan? Onko joku tilanne, jossa niistä on haittaa?

🌸Oletko joskus joutunut vaikeuksiin vähäisen tai liiallisen yhteistyökyvyn takia?

🌸Miten aiot kehittää yhteistyökykyäsi?

KUVA Irene Urpilainen IG: @irkkulirkku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: