VAHVUUSVINKKI 15: YSTÄVÄLLISYYS

On yksi sosiaalisista vahvuuksista, joita tarvitset toisista huolehtimiseen ja ihmissuhteisiin.

Ystävällisyys on onnistuneiden ihmissuhteiden ja sosiaalisen hyvinvoinnin perusta. Ystävällisyys luo turvaa ja luottamusta, lisää myönteisiä tunteita ja hyvinvointia, tarttuu ja saa toisen ihmisen puolustusmekanismit laskeutumaan alas. Ystävälliset teot ja toisten auttaminen sitovat ihmisiä yhteen ja ilman niitä ihmiskuntamme ei olisi selviytynyt, sillä yksin ihminen on ollut heikko ja puolustuskyvytön luontoa vastaan.

Ystävällisyys on ydinvahvuutesi, jos kohtelet muita ihmisiä ystävällisesti ja ajattelet heistä hyvää. Olet empaattinen ja myötätuntoinen toisia kohtaan ja näet vaivaa muiden eteen. Olet kiinnostunut muista ihmisistä, ajattelet heitä, olet tukena ja apuna ja pyrit siihen, että kaikilla olisi hyvä olla.

Jos sinulla on liikaa ystävällisyyttä, muut saattavat käyttää ystävällisyyttäsi hyväkseen.

Jos sinulla on liian vähän ystävällisyyttä, saatat ajatella vain omaa tai lähipiirisi etua.

Voit harjoitella ystävällisyyttä hymyilemällä tai juttelemalla vastaantulijalle, tekemällä pieniä tekoja muiden hyväksi ja huomaamalla hyviä asioita ympärilläsi. Muista kertoa huomaamistasi hyvistä asioista tai teoista muillekin, sillä tutkitusti jo ystävällisen teon todistaminen lisää hyvinvointia ja lisää ystävällisten tekojen todennäköisyyttä. Ystävällisyyttä voit harjoitella myös pysähtymällä toisen ihmisen äärelle, huomaamalla, osoittamalla myötätuntoa, lohduttamalla, olemalla läsnä. Jos hyvistä asioista keskusteleminen on sinulle vaikeaa, aloita jostain neutraalista: kiitä avusta tai työtoverin keittämästä kahvista, kehu säätä tai kerro jostain mukavasta tapahtumasta työyhteisössä. Kotona voit kiittää puolisoa vaikka tiskien laitosta tiskikoneeseen tai huomata hänen iloiset silmänsä. Pienillä ystävällisillä teoilla voi olla valtava merkitys toiselle ihmiselle, sillä se kertoo toisen ihmisen arvostuksesta ja välittämisestä. Lasten kasvatuksessa ystävällisyys pääsee todelliseen testiin ja sitä voi harjoitella monin tavoin. Ystävällisyyden rinnalle tarvitaankin ripaus jämäkkyyttä niin lasten kasvatuksessa kuin työelämässäkin, jotta ystävällinen ihminen säilyttää omat rajansa ja osaa sanoa myös ei.

POHDI

🌸Missä kaikessa ystävällisyyttä tarvitaan? Onko joku tilanne, jossa siitä on haittaa?

🌸Oletko joskus joutunut vaikeuksiin vähäisen tai liiallisen ystävällisyyden takia?

🌸Miten aiot kehittää ystävällisyyttäsi?

KUVA Irene Urpilainen IG: @irkkulirkku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: