VAHVUUSVINKKI 16: UTELIAISUUS

On yksi kognitiivisista vahvuuksista, joita tarvitset tiedon hankkimiseen ja käyttämiseen. Kognitiiviset vahvuudet myös mahdollistavat muiden hyveiden toteuttamista.

Uteliaisuus on kykyä ja halua kysyä, tutkia ja selvittää asioita. Joskus jopa aliarvostettu uteliaisuus on välttämätöntä kasvussa ja kehityksessä, sillä se motivoi ja vie eteenpäin. Lapsilta uteliaisuutta löytyykin runsaasti! Uteliaisuus vaikuttaa hyvinvointiin parantaen psykologista joustavuutta, kykyä luoda ystävyyssuhteita ja kokea merkityksellisyyttä ja elämänjanoa, jopa pidentäen elinikää.

Uteliaisuus on ydinvahvuutesi, jos kyselet paljon ja olet kiinnostunut kaikesta mahdollisesta. Haluat nähdä ja kokea mahdollisimman paljon, tutustua uusiin ihmisiin ja olla innolla mukana uusissa asioissa. Omassa oppimisessasi olet aktiivinen ja haluat jatkuvasti kehittää itseäsi ja osaamistasi.

Jos sinulla on liikaa uteliaisuutta, haluat ehkä jatkuvasti kokea uusia asioita, etkä saa keskityttyä pitkäjänteisesti mihinkään.

Jos sinulla on liian vähän uteliaisuutta, et ehkä jaksa kiinnostua uusista asioista.

Voit harjoitella uteliaisuutta kyselemällä ihmisten mielipidettä ja esittämällä tarkentavia kysymyksiä sekä tutustumalla uusiin ihmisiin, asioihin ja paikkoihin. Lähde tutkimusmatkalle lähiympäristöön ja tee havaintoja, tarkastele asioita lapsen näkökulmasta tai tutki lapsen kanssa. Uteliaisuus liittyy oppimisen iloon ja rohkeuteen, joten harjoittelet uteliaisuutta myös opettelemalla tai kokeilemalla rohkeasti uusia asioita. Myös sosiaaliseen älykkyyteen liittyy uteliaisuus, sillä muista ihmisistä kiinnostuminen ja ihmissuhteiden luominen vaativat uteliaisuutta.

POHDI

🌸Miksi uteliaisuus on tärkeä vahvuus?

🌸Oletko joskus joutunut vaikeuksiin vähäisen tai liiallisen uteliaisuuden takia?

🌸Miten aiot kehittää uteliaisuuttasi?

KUVA Irene Urpilainen IG: @irkkulirkku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: