VAHVUUSVINKKI 11: OPPIMISEN ILO

On yksi kognitiivisista vahvuuksista, joita tarvitset tiedon hankkimiseen ja käyttämiseen. Kognitiiviset vahvuudet myös mahdollistavat muiden hyveiden toteuttamista.

Oppimisen ilo syntyy sisäisestä motivaatiosta. Se on uuden oppimista, uteliaisuuden tyydyttämistä ja pitkäkestoista työskentelyä mielenkiintoisten asioiden äärellä. Parhaimpina oppimisen ilon hetkinä puhutaan flow-tilasta. Oppimisen ilo myös edistää elinikäistä oppimista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Oppimisen ilo on ydinvahvuutesi, jos etsit jatkuvasti uutta tietoa ja haluat oppia asioita, vaikket niitä juuri nyt tarvitsisikaan. Hakeudut paikkoihin, tilanteisiin ja haasteisiin, joissa voit lisätä tietämystäsi ja osaamistasi. Ymmärrät myös asioiden laajempia yhteyksiä eli osaat hyödyntää oppimaasi. Koet oppiessasi myönteisiä tunteita, olet sisäisesti motivoitunut ja sinulla on hyvät oppimisen taidot. Olet saattanut viihtyä koulussa ja pidät lukemisesta.

Jos sinulla on liikaa oppimisen iloa, sinun voi olla vaikeaa sietää rutiinitehtäviä, sillä olet kiinnostunut kaikesta mahdollisesta.

Jos sinulla on liian vähän oppimisen iloa, et jaksa paneutua uusien asioiden opetteluun.

Voit harjoitella oppimisen iloa pohtimalla mitä voit oppia tilanteista, myös vastoinkäymisistä. Oppimisen ilo liittyy luovuuteen, uteliaisuuteen ja sinnikkyyteen, joten voit harjoitella sitä tekemällä jotain luovaa tai tutkimalla ja perehtymällä johonkin asiaan vain tyydyttääksesi uteliaisuutesi. Myös sinnikkyyden harjoittelu auttaa löytämään oppimisen ilon, kun huomaat oppivasi asioita pitkäjänteisellä työllä. Aloita kuitenkin jostain hieman kevyemmästä tiedosta tai taidosta, kuin esim. väitöskirjan teko tai mm-tason taitoluistelu. Löydät oppimisen ilon syventämällä osaamistasi asioissa, jotka kiinnostavat sinua, joista innostut ja jotka saavat sinut motivoitumaan ja onnistumaan.

POHDI

🌸Miten oppimisen iloa voi hyödyntää työelämässä tai vapaa-ajalla?

🌸Oletko joskus joutunut vaikeuksiin vähäisen tai liiallisen oppimisen ilon takia?

🌸Miten aiot kehittää oppimisen iloasi?

🌸BONUS: Miten löytää oppimisen ilo esim. työtehtäviin, jotka eivät kiinnosta?

Oppimisen iloa ovat pohtineet myös Sanna Wenström ja Mari Granholm artikkelissaan, jonne pääset TÄSTÄ.

KUVA Irene Urpilainen IG: @irkkulirkku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: